תאונת מטוס איתיופיין – 10 במרץ 2019
במאמר זה רשמנו בפניכם אודות תאונת מטוס איתיופיין שהייתה, שלב ההמראה של המטוס, דגם מטוס 737-MAX, רמת הבטיחות של טיסה במטוס נוסעים ונקודות חשובות אודות טיסה במטוס נוסעים המיועדות לנוסעים עם פחד טיסה (וגם לאלו שלא). קריאה נעימה.
תאונת מטוס איתיופיין - תקציר
תאונת מטוס בואינג 737 מאקס של חברת אתיופיין איירליינס התרחשה ב – 10 במרץ 2019 בעת שעשתה את דרכה מנמל התעופה בולה (אדיס אבבה) שבאתיופיה לנמל התעופה ג'ומו קניאטה בניירובי, קניה. המטוס נשא על סיפונו 149 נוסעים ו- 8 אנשי צוות. בהתרסקות כל נוסעי הטיסה נהרגו, כולל שני ישראלים. תאונה זו הייתה תאונה שנייה בתוך חמישה חודשים לדגם זה של מטוס.
חברת אתיופיין איירליינס טסה לישראל בתדירות גבוהה ובמטוסי MAX-737כמו דגם המטוס שהתרסק. מאמר זה נכתב במרץ 2019 כאשר הנתונים היחידים שאותם ידעו בוודאות היו שהתאונה אירעה בשלב ההמראה ושכל הנוסעים והצוות במטוס, נספו. עם הצטברות נתונים מסתבר שהמטוס המריא ובשלב מוקדם מאוד דיווחו הטייסים על מצב חירום וביקשו לחזור לנחיתה. המטוס פגע בקרקע זמן קצר לאחר מכן במהירות גבוהה.
– קברניט אלון פרג מתראיין ב- 1.15
תאונת המטוס – שלב ההמראה
שלב ההמראה הוא שלב קריטי בטיסה. בשלב זה המטוס הוא הכי נמוך, איטי וכבד מבין כל שלבי הטיסה. (אחר כך הוא שורף דלק). מסיבה זו הטייסים שמים דגש מיוחד על שלב זה, מתדרכים את עצמם לפני כל המראה לגבי אותן פעולות שיש לעשות במקרה של תקלה ומבצעים על פי חוק את כל ההמראות באופן ידני. בנוסף, באימונים ובמבחני הסימולטור שהטייסים עושים, הם מתאמנים פעמים רבות על שלל תקלות שעשויות להתרחש בהמראה, והתוצאה היא שלמרות הקריטיות של ההמראה, שיעור התאונות בעת שלב ההמראה אינו גבוה משאר שלבי הטיסה.
מטוס בואינג 737 – חשוב שתדעו
תאונת מטוס 737 מעלה שאלות על סוג המטוס שבו אירעה התאונה, בואינג 737. מטוס זה מוכר כמטוס הנוסעים הנפוץ בעולם. המטוס יוצר במספר תת-דגמים, הוא אמין מאד ובעל היסטוריית בטיחות מצוינת. הדגם בו אירעה התאונה נקרא MAX והוא החדיש ביותר.
תאונת מטוס איתיופיין הייתה התאונה השנייה לדגם זה. מספר חודשים לפני כן, ב- 29 באוקטובר 2018 אירעה תאונת מטוס דומה בחברת Lion Air האינדונזית. בעת כתיבת שורות אלו לא פורסם עדיין סיכום ועדת החקירה של התאונה באינדונזיה אולם כבר עכשיו ידוע שבדגם המטוס הזה (737-MAX) נמצאה היתכנות לתופעה של "בריחת" ההיגוי כלפי הורדת אף המטוס, ותופעה זו היא שגרמה לצלילת המטוס האינדונזי לים. הסבר למערכת שגורמת לצלילה שכזו אפשר למצוא בקישור הזה.
בעקבות ממצאי אותה חקירה הורה מנהל התעופה האזרחית האמריקאי (FAA) להדגיש את אופן הטיפול בתופעה זו. כלומר, להעביר מידע לטייסים ולבחון האם הנהלים הקיימים מטפלים היטב במצב. גם היצרן, חברת בואינג, הוציא מסמך רשמי לכל חברות התעופה בנושא זה. חשוב לדעת שמטוס בואינג 737 שכאמור מכיל תתי דגמים רבים נחשב לאמין מאד!

קברניט אלון פרג – "טסתי על מטוס737 אלפי שעות"
חקירת תאונות
חקירת תאונת מטוס מחייבת מיצוי של כל צדדי החקירה, דבר אשר יבוא לידי ביטוי במובנים הבאים:
- מציאת הגורמים לתאונה – קברניט אלון פרג מאמין שיש יותר מגורם אחד.
- הפצה ומימוש מהירים – מימוש המסקנות יהיה מהיר ויופץ כחובה לכל חברות התעופה בעולם.
עדכון מסקנות הטיסה והמלצות ניתן למצוא בדו"ח בקישור הבא:
התרסקות המטוס – קוראים מבינים ומתמודדים עם פחד הטיסה
בתאריך 12/03/2019 קברניט אלון פרג. מנחה תוכנית 'לטוס ללא פחד' ומפתח אפליקציית SimpliFly ערך וובינר ובו הוא ענה לשאלותיהם של אנשים שפנו אליו בעקבות פחדים שהתעוררו. אנו משתפים אתכם בעיקרי הדברים, שכן ידע הוא כוח והוא משמש ככלי רב עוצמה להתמודדות עם פחד טיסה. בהזדמנות זאת, חשוב לאלון לאזכר אתכם שטיסה במטוס נוסעים הוא הדבר הכי בטוח שניתן לעשות מבין פעילויות אחרות שעושים.
חשוב לדעת ולזכור – מביסים את פחד הטיסה
- חקירה – בתעופה כל תאונה נחקרת לפיסות הקטנות שלה.
- מסקנה ותקן מחייב – לאחר הגעה לשורש הבעיה בעקבות החקירה, כל המסקנות מופצות בינלאומית והופכות לתקן מחייב.
- דגם המטוס – מטוס בואינג 737 הוא המטוס הכי נפוץ בעולם.
- נדיר – שתהיינה שתי תאונות שהן מאותה סיבה.
- ניתן לתקן ולהימנע מתאונה – כל חוליה בשרשרת התאונה הייתה יכולה לעצור את התאונה.
- רמת בטיחות – חברות תעופה שידועות בשל שמירה על רמת בטיחות גבוהה מקפידות שכל מרכיב של הטיסה לא חשוף לתקלה בודדת. כלומר, גם אם תקלה טכנית מתרחשת, היא לא תגרום לתאונה.
- הבטיחות – הבטיחות היא מעל לכל במטוסי נוסעים.
- אוטומציה – כל הפקודות הן דרך מחשבים ולכל המערכות יש גיבויים על גיבויים. אין עדות לכך שהייתה תקלה כלשהי שהובילה להתרסקות שנבעה ממערכת אוטומציה. הסיכוי קלוש עד נדיר.
- רישיון מתחדש כל חצי שנה – חשוב לדעת שטייס מחויב לחדש את רישיון הטיסה מדי 6 חודשים. הוא יצטרך לעבור מבדקים בני יומיים הכוללים סימולטור ועוד.
וובינר קברניט אלון פרג – שאלות ותשובות
עדכון לשנת 2022
בעקבות שתי התאונות שבהן היה מעורב סוג המטוס הזה, קורקעו כל מטוסי הדגם בכל העולם (!) למשך כשנה וחצי עד השלמת החקירה, יישום כל ההמלצות ואישור מחודש של כל רשויות התעופה בעולם, החל בזו האמריקאית וכלה בכל מדינה שבה המטוס מופעל.
זו עדות עוצמתית לחשיבות העצומה שעולם התעופה נותן לבטיחות, דוגמה ללא אח ורע בכל תחומי חיינו.
לפירוט נוסף ניתן לצפות באפליקציה סימפליפליי (בנושא "חדשות תעופה") בשני פרקים שהפקנו בנושא זה.

נסכם מאמר זה עם הטיפ החשוב ביותר אותו מספק לנו אלון פרג. אותו קברניט מוכר המאגד שעות טיסה רבות ומצליח לגרום לאנשים רבים אשר סובלים מפחד טיסה להביס את הפחד בתוכנית 'לטוס ללא פחד'. הטיפ הוא: "תמיד יש לזכור שפחד הטיסה מבוסס על טעות. זהו פירוש לא נכון של המוח שלכם את עולם הטיסה. אפשר לנצח את פחד הטיסה"
